Bakan Bayraktar resmen duyurdu! Yaz saati uygulaması değişecek mi? Belli oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'de yaz saati uygulamasının değişmeyeceğini açıkladı. Bu açıklama, yaz saati uygulamasının her sene tartışılmaya başladığı dönemde geldi.

Bakan Bayraktar, yaz saati uygulamasının devam edeceğini belirterek, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan analizlere atıfta bulundu. Bu analizlere göre, Türkiye'de uygulanan saat diliminin GMT+3'te sabit kalmasının, nüfusun gün ışığından daha uzun süre faydalanmasına ve enerji verimliliğine önemli katkı sağladığı tespit edilmiş.

Eski Saat Uygulamasına Göre Karanlıkta Kalma Süresinde Azalma

İTÜ analizleri, yaz saati uygulamasının her mesai aralığı için karanlıkta kalınan süreyi eski saat uygulamasına göre 64 saat azalttığını ortaya koydu. Bu da enerji tasarrufuna önemli bir katkı sağlıyor.

Olumsuzlukların Azalması ve Sabit Saat Uygulamasına Geçiş

Aynı analizlerde, saat değişimlerinin getirdiği olumsuzlukların, kaygı, stres ve depresyon gibi durumların daha az yaşandığı görüldü. Bu sonuçlar doğrultusunda, sabit saat uygulamasına geçilmiş.

Yaz Saati Uygulamasının Avantajları

Yaz saati uygulamasıyla, akşam mesai ve okul çıkışlarında karanlık zaman diliminin azaltıldığı görülüyor. Ayrıca, kış mevsimi etkisiyle gün içi aydınlık sürelerinin de dikkate alındığında, vatandaşların aydınlıktan daha fazla fayda sağladığı belirtiliyor.

Enerji Tasarrufu ve Ekonomik Etkiler

Bakan Bayraktar, yaz saati uygulamasının 2016'da başladığını hatırlatarak, bu uygulamanın Ekim 2016 ile Ekim 2023 tarihleri arasında yaklaşık 10 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağladığını belirtti. Bunun meskenlerde üç zamanlı tarifede 15,48 milyar lira değerinde bir tasarrufa denk geldiğini ifade etti.

Mevcut Durum ve Değişiklik İhtimali

Bakanlık olarak, mevcut saat uygulamasının değiştirilmesi yönünde bir çalışma olmadığını belirten Bakan Bayraktar, yaz saati uygulamasının Türkiye'de sabit kalacağını vurguladı.

Bu açıklamaların ardından, Türkiye'de yaz saati uygulamasının devam edeceği kesinleşmiş oldu.

Gündem Haberleri