Erdoğan'ın İsrail'le İlişkileri: Göz Boyama ve Fiyasko

İlhan Uzgel, İsrail'e yönelik 54 ticari kalemde kısıtlama kararını değerlendirdi. Uzgel, Erdoğan'ın uzlaşmacı tavrına ve uluslararası alanda taviz vermesine dikkat çekti. Kısıtlama kararının "göz boyama" olduğunu ve "fiyasko" ile sonuçlandığını vurguladı.

Yerel seçimlerde AKP'nin ikinci parti konumuna düşmesi, İsrail ile ilişkileri de gündeme getirdi. Seçim yenilgilerinin bir ayağı olarak görülen İsrail ile ilişkiler, Erdoğan'ın Filistin'e yönelik saldırılara tepkisiz kalması ve ticari ilişkilerin devam etmesi ile dikkat çekiyordu.

Ticaret Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kısıtlama kararı, AKP'nin İsrail ile fiili ilişkisini açığa çıkardı. 54 ticari kalemin kısıtlanması, Erdoğan'ın uzlaşmacı tavrını ve uluslararası alanda taviz verdiğini gösterdi.

CHP Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, BirGün'e yaptığı açıklamada AKP'nin uluslararası alandaki tavizlerine dikkat çekti. Uzgel, "AKP Avrupa ve ABD'ye sizinle uyumlu çalışırız ön kabulü ile iktidara gelmiş bir parti. 22 yıllık sürecin her bir köşesinde bunun izleri görülmekle beraber önümüzdeki süreçte de uluslararası alanda çeşitli tavizlerle yola devam edilecektir" dedi.

Erdoğan'ın İsrail ile ilişkilerinin stratejik ve siyasi boyutları olduğunu belirten Uzgel, "Erdoğan geldiği yer itibarıyla İsrail ile ilişkilerini iyi tutmak durumunda kaldı. Bunun sonucunda da söylemde sert, pratikte ise uzlaşıcı bir denge kurdular. İsrail'de bunu kabul etti" ifadelerine yer verdi.

31 Mart seçimlerinin İsrail ile ilişkileri de etkilediğini vurgulayan Uzgel, "AKP'nin gerilediğinin tescillendiği bir ortam, dünyada da büyük yankı yarattı. CHP'nin sürekli kaybeden, müzmin muhalif görüntüsü kayboldu. Sol, sosyal demokrat hareketler bir umut kazandı" dedi.

Toplumun gözüne somut verilerin daha çok çarptığını belirten Uzgel, "Erdoğan'ın İsrail karşıtlığı ile içeride bu görüntüyü gizlemeye çalışırken arka planda ticari ilişkileri sürdürmeye devam etti" dedi.

Kahve ve kola protestoları ile içerideki toplumsal tepkiyi kontrol edebilen Erdoğan son gelişmelerle birlikte afişe oldu. Uzgel, "Kısıtlama kararının ise hiçbir anlamı yok. Aslında göz boyama denemesidir. Korkunç bir halkla ilişkiler fiyaskosudur. Yalanlarını ticaret bakanlığı itiraf etti" dedi.

Kısıtlama kararının muğlak olduğunu ve neyi kısıtladığını net olarak belirtmediğini belirten Uzgel, "Bu kalemler ne kadar yollanıyordu ki ne kadarını kısıtlayacaklar? Miktar mı, fiyat mı, kullanım kısıtlaması mı hiçbir şey belli değil" dedi.

Önümüzdeki aylarda Biden'ı ziyaret edeceğini açıklayan Erdoğan'ın ziyaretine de değinen Uzgel, "Dünyada da İsrail karşıtlığı yükseliyor. ABD'de seçim olduğu için Biden zor durumda. Erdoğan'ı kimse dinlemiyor. Bölgenin en güçlü ülkesi olmamıza rağmen Erdoğan iktidarının Filistin'e hiçbir yardımı olmadı" diye konuştu.

Gündem Haberleri