MGM haritası güncellendi! Burdur, Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar için kötü haber

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Burdur, Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar illeri için önemli bir uyarıda bulundu.

Mayıs ayında Türkiye genelinde yaşanan hava olayları arasında gök gürültülü sağanak yağışlar, kar yağışı ve kuvvetli rüzgarlar dikkat çekerken, bu kez Afrika’dan gelen çöl tozları endişe yaratıyor.

Türkiye'de Mayıs Ayı Hava Olayları

Mayıs ayında Türkiye, çeşitli hava olaylarıyla mücadele etti. Ani hava sıcaklık değişimleri, gök gürültülü sağanak yağışlar, kar yağışı ve kuvvetli rüzgarlar ile karakterize edilen bu dönem, şimdi de Afrika'dan gelen çöl tozlarıyla zorlu bir sürece giriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bu yeni duruma karşı vatandaşları uyardı.

Çöl Tozlarına Karşı Dikkat

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), çöl tozlarının yurda giriş yaptığını belirterek, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşüş ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklar yaşanabileceği için dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Bu tür hava olaylarının sağlık üzerinde de olumsuz etkileri olabileceği için, hassas grupların özellikle dikkatli olmaları gerekmekte.

Batı Akdeniz'de Çöl Tozu Etkisi

MGM’nin tahminlerine göre, çöl tozları Batı Akdeniz bölgesinde yoğun bir şekilde etkili olacak. Bu kapsamda, Burdur, Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar illerinde yaşayan vatandaşların tedbirli olmaları gerektiği belirtildi. Özellikle bu bölgelerdeki vatandaşlar, hava kalitesinin düşmesi nedeniyle çeşitli sağlık problemleri yaşayabilirler.

Vatandaşlar İçin Uyarılar

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozlarının etkili olacağı bölgelerde yaşayan vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: Görüş mesafesinin azalması nedeniyle sürücülerin dikkatli olmaları, hava kalitesindeki düşüşten olumsuz etkilenmemek için mümkünse dışarı çıkılmaması ve zorunlu hallerde koruyucu önlemler alınması gerektiği hatırlatıldı. Ayrıca, ulaşımda yaşanabilecek aksamalara karşı hazırlıklı olunması gerektiği ifade edildi.

Bölgelerde Alınacak Önlemler

Burdur, Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar illerindeki yetkililer ve vatandaşlar, çöl tozlarının oluşturabileceği olumsuzluklara karşı hazırlıklı olmalı. Çöl tozları nedeniyle özellikle astım ve benzeri solunum rahatsızlıkları olan bireyler için ekstra önlemler alınmalı. Trafikteki sürücülerin ise, görüş mesafesinin azalması nedeniyle dikkatli ve tedbirli olmaları büyük önem taşıyor.

Gündem Haberleri