Pazar günü sandık başında çok dikkatli olun! Sakın bunu yapomayın: Bunu yaparsanız oyunuz geçersiz sayılacak

Seçim atmosferi Türkiye genelinde heyecanla sürerken, 31 Mart yerel seçimlerine sadece birkaç gün kaldı. Pazar günü milyonlarca vatandaş sandık başına giderek tercihini yapacak.

Ancak oy kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunuyor. İşte, hatasız bir oy kullanma rehberi:

Oy Pusulasının Geçerli Olması İçin İzlenmesi Gereken Yollar:

Oy pusulalarının sandık kurulu tarafından belirlenen biçim ve renkte olması, arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranının bulunması gerekmektedir.

Oy pusulalarında herhangi bir yere "evet" veya "tercih" mührü basılmamış olması gerekmektedir.

Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmamış olmalıdır.

Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış "tercih" veya "evet" mührü basılan oy pusulaları geçersiz kabul edilir.

Oy pusulalarının, sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmemiş olması gerekmektedir.

Oy pusulalarının bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış olması durumunda geçersiz sayılır.

Oy pusulalarında "Tercih" veya "evet" mührü dışında herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi bulunmamalıdır.

Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümlerin belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olması halinde oy pusulaları geçersiz sayılır.

Geçerliliği Etkilemeyen Durumlar:

Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazayla yırtılması geçerliliği etkilemez.

Oy pusulalarının lekelenmiş olması ve bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması durumunda, geçerlilik etkilenmez.

Pusulanın katlanarak zarfa konulması sonucu "tercih" veya "evet" mührünün veya arkasına basılan sandık kurulu mührünün oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi halinde, oy pusulası geçerliliğini korur.

Bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan "tercih" veya "evet" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşması geçerliliği etkilemez.

Siyasi parti veya bağımsız aday alanına birden çok "tercih" veya "evet" mührü basılması durumunda, alanlardan herhangi birine taşmamak kaydıyla geçerlilik korunur.

Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmez.

Seçmenlerin bu detaylara dikkat ederek oy kullanmaları, seçim sürecinin sağlıklı ve adil bir şekilde işlemesine katkı sağlayacaktır.

Gündem Haberleri