Temmuz ayında başlıyor: Yüzde 25'e varan ek vergi!

Türkiye ve ABD'nin ardından, Avrupa Birliği de Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yönelik ek vergi uygulama kararını açıkladı. Avrupa Komisyonu, gelecek aydan itibaren Çin'den gelen elektrikli otomobillere yüzde 25'e varan ek vergiler koyacak.

Çin’den Gelen Elektrikli Araçlara Yeni Vergi

Çin'de üretilen uygun fiyatlı ve sübvanse edilmiş elektrikli araçlar, Avrupa pazarında hızla payını artırıyor. 2019'da Avrupa Birliği'nde yüzde 1'in altında olan Çinli markaların pazar payı, günümüzde yüzde 8'e ulaştı. Bu oranın, ek önlemler alınmazsa daha da artması bekleniyor.

Çin’in Üretim Avantajı

Çin, BYD, SAIC, Geely gibi yerli markaların yanı sıra Tesla ve bazı Avrupa otomobil üreticilerinin de üretim merkezi konumunda. Çin'de üretilen elektrikli otomobiller, Avrupa'daki benzer segmentteki araçlara göre yüzde 20 daha ucuz. Bu durum, Çinli markaların rekabet gücünü artırıyor.

ABD’den Gelen Ek Vergi Kararı

ABD, geçen ay Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara uygulanan tarifeyi dört kat artırarak yüzde 100'e çıkardı. Bu karar, Çinli üreticilere karşı alınan en sert önlemlerden biri olarak öne çıktı.

Türkiye’de de Ek Vergi Uygulaması

Türkiye, Çin'den ithal edilen binek araçlara yönelik ek vergi düzenlemesini Resmi Gazete'de yayımladı. Buna göre, mevcutta elektrikli otomobiller için uygulanan yüzde 40'lık vergi oranı, tüm yakıt tiplerindeki araçlar için de geçerli olacak. Bu yeni vergi, mevcut yüzde 10'luk gümrük vergisinin üzerine ekleniyor. Ayrıca, bu vergilere ÖTV ve KDV de dahil edilecek. Yeni düzenleme ile Çin menşeli araçlarda en düşük gümrük vergisi 7 bin dolar olarak belirlendi.

Detaylı Vergi Oranları

Avrupa Birliği Ek Vergi Oranları:

  • Elektrikli Araçlar: Yüzde 25

ABD Ek Vergi Oranları:

  • Elektrikli Araçlar: Yüzde 100

Türkiye Ek Vergi Oranları:

  • Elektrikli Araçlar: Yüzde 40 (Mevcut yüzde 10'luk vergiye ek olarak)

Gündem Haberleri