Yan etkileri ortaya çıktı! Dünya çapında Covid aşısı kararı alındı

AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının nadir yan etkileri hakkındaki tartışmalar, şirketin itirafıyla daha da yoğunlaştı.

AstraZeneca, aşının Trombositopeni ile Tromboz Sendromu'na (TTS) neden olabileceğini kabul ederek, dünya çapında aşının geri çekilmesine karar verdi.

Şubat ayında İngiliz Yüksek Mahkemesi'ne sunulan belgede, şirketin aşının nadir durumlarda TTS'ye yol açabileceğini kabul ettiği ortaya çıktı. Bu itiraf, dünya genelinde birçok toplu dava ile karşı karşıya kalan AstraZeneca'yı daha da zor durumda bıraktı.

Mağdurlar ve aileleri, bazılarının kayıplar yaşadığını, bazılarının ise aşının ciddi sağlık sorunlarına sebep olduğunu iddia ediyor. Tazminat taleplerinin, şirketin mahkeme belgelerindeki itirafıyla birlikte artabileceği belirtiliyor.

AstraZeneca'nın Covid-19 aşısının dünya çapında geri çekilme kararı, dikkatleri üzerine çekti. Şirket, geri çekme kararının tamamen ticari olduğunu belirtiyor. Covid-19 varyantlarına uyumlu aşıların artık üretilememesi veya tedarik edilememesi nedeniyle talebin azaldığını ifade ediyor.

AstraZeneca'nın yaptığı açıklamada, aşının dünya genelinde 6,5 milyondan fazla yaşamı kurtardığı ve 3 milyardan fazla dozun tedarik edildiği belirtiliyor. Şirket, aşı ile ilgili devam eden davaların geri çekme kararıyla doğrudan bağlantılı olmadığını vurguluyor ve zamanlamanın tesadüfi olduğunu savunuyor.

AstraZeneca'nın Covid-19 aşısının geri çekilme kararı, Mart ayında Avrupa Birliği'ndeki pazarlama iznini gönüllü olarak geri çekmesinin ardından geldi. Birçok ülke, aşı tedarikini durdurmuş durumda.

Başlangıçta İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından "İngiliz biliminin bir zaferi" olarak lanse edilen aşı, artık Birleşik Krallık'ta kullanılmıyor. Aşının ciddi yan etkilerinin tespit edilmesinin ardından 40 yaşın altındakilere alternatif aşılar önerilmişti.

AstraZeneca aşısı, İngiltere'de uygulanan 50 milyon dozdan fazla ile 73 ölümle ilişkilendiriliyor. Ancak araştırmalar, Kovid-19 aşılarının milyonlarca hayat kurtardığını gösteriyor.

TTS (Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome), kan pıhtılarının oluştuğu ve trombosit sayısının düştüğü nadir bir tıbbi durumdur. Bu durumda pıhtılar genellikle vücudun çeşitli bölgelerinde, özellikle büyük damarlarda oluşabilir.

TTS'nin semptomları arasında şiddetli baş ağrısı, görme problemleri, bacak veya kollarda ağrı ve şişlik, nefes darlığı, karın ağrısı ve kanama bulunabilir. Bu nadir durum genellikle Kovid-19 aşılarının milyonlarca dozundan sadece birkaçında görülür, ancak ciddi sonuçlara yol açabilir.

Gündem Haberleri