Ekonomiye ilişkin torba kanun telifi Meclis'te

TBMM Başkanlığına sunulan ekonomik düzenlemelerin yer aldığı torba kanun telifi birçok konuyu barındırıyor. Vatandaşları yakinen ilgilendiren düzenlemelere son aşamaya gelindi.

Ekonomiye ilişkin torba kanun telifi Meclis'te - AK Parti milletvekillerinin imzasının yer aldığı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunulmak üzere harekete geçildi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait bazı limanların özelleştirilmesine ilişkin imzalanmış olan sözleşmede 49 yıldan az süreli olan az süreliler, 49 yıla kadar uzatılacağı aktarıldı. Anlaşma kapsamında bazı limanlar 49 yıllık özelleştirilecek. Türkiye'nin zengin liman potansiyelinde atılan adım geleceğe yönelik ciddi kazanım elde ettireceği bekleniyor.

EKONOMİYE İLİŞKİN TORBA YASA TEKLİFİ

Kanun telifinde, Resmi Gazete'de yayımlanan Maden Kanunu'na eklenen geçici madde ile birlikte işletmenin ruhsat sahibi olduğu kişi veya rödövansçı olan gerçek/tüzel kişiler tarafından faaliyetlerin yürütülmesi, tapu sicilinde zeytinlik alan olarak kaydedilen alanların veya zeytinlik olan faaliyet alanlarının mümkün olmayacağı süreçte sahada madencilik aşamasında yürütülecek kısım, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve geçici tesisler inşa edilmesine ilişkin kamu yararı dikkat alınacak. Böylelikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca izin verileceği belirtildi.

Bazı liman sözleşmelerinin 49 yıla kadar uzatılmasında teklifte verilen gerekçesinde, 'Liman yatırımcılarının gerekli olan yatırımları zamanında yapabilmesi, ülkemizin lojistik ve turizm sektörüne paralel olarak rekabet gücünün korunması, böylelikle kamu yararının sağlanması amaçlanmaktadır. Ana sözleşmelerinde işletme hakkı sürelerinin uzatılması hariç herhangi bir değişiklik yapılmaksızın sadece ek sözleşme bedelleri; adil, şeffaf, kontrol edilip denetlenebilir bir şekilde tüm yatırımcılar için aynı koşullar çerçevesinde belirlenerek ek sözleşmeler imzalanacak ve süre uzatımları yürürlüğe girecektir.' bilgisi paylaşıldı.

Devlet üniversitesi sağlık hizmeti sağlayan sunucular, hizmet görevini icra ederken mali güçlük yaşamamaları için sürdürülebilirlik bakımından, finansal yeterliliğe katkı sağlanmasına yönelik finansal alanda cari yılda düzenleme yapılıyor.

31 Aralık 2012 yılından önce Türkiye'de oturma izni alan yabancı ülke vatandaşları arasında sigortalı olmayan kişiler, geldikleri ülkede sağlık sigortası olmadığında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerince koruma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanan kişilerden bazıları için ceza ve zam gibi feri alacaklardan vazgeçilecek.

Kamu Haberleri Haberleri