Perakende ticarette yeni dönem: Marketler bakanlığa verilerini iletecek

Perakende ticarette uygulanacak yeni kararlar bugün Resmi Gazete'de yönetmelik bölümünde yayımlandı.

Perakende ticarette yeni dönem: Marketler bakanlığa verilerini iletecek - Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair karar yayımlandı. Bundan sonra marketler satacakları ürün verilerini Ticaret Bakanlığına iletecek.

7 Aralık Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte, 200'den fazla şubeye sahip zincir mağazalar, satışa çıkardıkları ürün ve şubeleri hakkında bütün verileri Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı sisteme aktaracak. Böylelikle fahiş fiyat engellenmiş olacak. Tedbir ve denetim mekanizmaları devreye girmeye başladı.

Perakende ticarette uygulanacak ilke ve kuralar hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak birkaç değişiklikle beraber yürürlüğe girdi. Ticaret Bakanlığı'nın yürüteceği yönetmelik hükümleri, bugünden itibaren geçerli olacak. Son günlerde perakende sektöründe hızlı tüketim mallarının satışına yönelik talep ve öneriler yanıt verdi. Fiyatların denetimi ve kontrolü açısından verilerin aktarımı devlet kontrollü işleyişin bir parçası olacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan Perakende  Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir;

Veri paylaşımı Perakende ticaretin etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarına göre yapılmasına yönelik politikaların geliştirilmesi, kamuoyunun aydınlatılması ve tüketicinin fiyat karşılaştırması yapabilmesine imkan sağlanması amacıyla, gıda perakende sektöründe hızlı tüketim mallarının satışıyla iştigal eden ve şube sayısı iki yüzden fazla olan zincir mağazalar, satışa sundukları ürünler ile şubelerine ilişkin verileri Bakanlıkça belirlenen sisteme aktarmakla yükümlüdür. Bu veriler ilgili kurum, kuruluş ve kamuoyuyla paylaşılabilir. Veri aktarımının usul ve esasları Bakanlıkça belirlenerek ilgili zincir mağazalara bildirilir.

Bugün Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Kararları çatısı altından yayımlanan karar, an itibariyle yürürlüğe girdi. Tartışmaların yaşandığı ortamda mağduriyetlerin son bulması ve gereklilik açısından kararın yayımlandığı söyleniyor. Ticaret Bakanlığı yeni yıla girmeden kontrol ve denetimi hızlandıracak.

Kamu Haberleri Haberleri