Sürücüler dikkat! Yeni yıl öncesi yaptırmazsanız zamlı olarak 1115 TL ödemek zorunda kalacaksınız

Sürücüler dikkat! Yeni yıl öncesi yaptırmazsanız zamlı olarak 1115 TL ödemek zorunda kalacaksınız
Türkiye'de yeni yılda vergi, harç ve cezalara yüzde 122 oranında zam geliyor. Bu doğrultuda sürücüler için de kritik önem taşıyan detaylar belli oldu.

Sürücüler dikkat! Yeni yıl öncesi yaptırmazsanız zamlı olarak 1115 TL ödemek zorunda kalacaksınız - Türkiye'de yeni yılda vergi, harç ve cezalara yüzde 122 oranında zam geliyor. Bu doğrultuda sürücüler için de kritik önem taşıyan detaylar belli oldu. Araç sahiplerinin ticari ise her yıl şahsi ise iki yılda bir yaptırdığı zorunlu araç muayenelerine yeni yılda yüzde 122 oranında zam geliyor. Buna göre ise bu yıl 507 TL olan araç muayene ücretleri yeni yıl ile birlikte 1115 TL'ye kadar yükselecek. İşte sıcak gelişme gündeme bomba gibi düştü.

Yeni yılda artan enflasyon ve dolar kuru ile birlikte birçok hizmete zam gelmeye devam ediyor. Bu süreçte her hizmetin maliyetleri artarken sürücüler için kritik önem taşıyan muayenelere zam geliyor. Akaryakıta peş peşe gelen motorin ve benzin zammı sonrasında zor günler geçiren otomobil sahipleri yeni yılda muayene ücretleri ile de resmen yıkılacak. Ekim ayında kesinleşen Yeniden Değerleme Oranı (YDO) ile birlikte vergi, harç ve cezalara rekor zam geliyor.

YÜZDE 122 ZAM GELDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen ve resmen kesinleşen Yeniden Değerleme Oranı (YDO) onaylandı. Bu doğrultuda birçok hizmete yüzde 122 zam kesinleşti. Araç muayene ücretleri de gelen yeni zamlar sonrası cep yakayacak.

Türkiye'de Ekim ayında aylık artış oranı yüzde 2,5 civarı olarak kabul edilirken Yeniden Değerleme Oranı'da yüzde 122 oldu.

YDO, 122 olarak açıklanmasının ardından doğrudan yansıyacak zam ile birlikte araç muayene ücretleri 115 TL'ye yükselecek. Bu yıl bilindiği üzere vatandaşlar genel araç muayeneleri için 507 TL ödeme yapıyordu. Egzoz emisyon içinde ortalama 100 TL ödeme yapan vatandaşlar ortalama 600 - 650 TL bandında bir masraf ile karşı karşıya kalıyordu.

TÜİK tarafından açıklanan; Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde (Yİ-ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranı hesaplanarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirleniyor. YDO, her yıl Resmi Gazete'de ilan edildikten sonra araç muayene zamları belirleniyor. Yeni yıl araç muayene ücretlerinin Aralık ayının son haftası itibariyle resmileşmesi bekleniyor.