Genç Nüfus için dev adım: 2025’te Doğum yardımı başlıyor
Yani, 2025 ve sonrasındaki doğumlarda, aileler bu desteği alabilecekler. Yardım, çocuk başına bir kerelik olarak yapılacak ve annenin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olması hedefleniyor.
Bu uygulama, özellikle ailelerin ekonomik yükünü hafifletmeyi amaçlarken, çocuk sayısını artırmayı da teşvik edici bir adım olarak değerlendiriliyor.
Yardımın 60 ay boyunca sürecek olması, uzun vadede ailelerin maddi açıdan desteklenmesini sağlayacak.
Genç Nüfus Artışı İçin Dev Adım: 2025 Aile Yılı Doğum Yardımı Başlıyor
2025 Aile Yılı çerçevesinde, Türkiye'de genç nüfus oranının artırılmasına yönelik olarak, 1 Ocak 2025 ve sonrasında doğan çocuklar için doğum yardımı yapılması resmiyet kazanmıştır.
Bu yardım, ilk çocuk için bir defaya mahsus 5 bin TL, ikinci çocuk için ise başvuru yapıldığı tarihten itibaren 5 yaşına (yani 60. aya) kadar her ay 1.500 TL olarak ödenecek.
Üçüncü ve sonraki çocuklar için bu ödemeler de başvuru tarihinden itibaren 5 yaşa kadar her ay 5 bin TL şeklinde yapılacak.
Bu ödemelerin tutarları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yetkisiyle artırılabilecektir. Ödemeler ise, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan sağlanacaktır.
Doğum yardımları, hiçbir şekilde vergiye veya kesintiye tabi tutulmaz ve haczedilemez. Ancak, doğum yardımı alan kişilerin gerçeğe aykırı beyanlarda bulunarak haksız ödemelere neden olmaları durumunda, bu ödemeler, ödemenin yapıldığı tarihten geri alındığı tarihe kadar geçen süre göz önünde bulundurularak, 6183 sayılı Kanun’un 51. maddesindeki gecikme zammı oranında faizle birlikte geri talep edilecektir.
Bu durumda, ödeme yapan kurum, haksız ödemede bulunan kişiye yazılı bildirimde bulunacaktır. Geri ödeme süresi içinde yapılmazsa, alacak ilgili vergi dairesine bildirilerek Kanun hükümleri çerçevesinde takip ve tahsilat işlemleri başlatılacaktır.
Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum yardımı başvurusu, çocuğun canlı doğumu gerçekleştikten sonra, ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) kaydının yapılmasının ardından, "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi" eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanarak yapılır. Başvurular şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo aracılığıyla iletilebilir.
Başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılacaktır. Kamu kurumlarında çalışan herkes (hizmet alımı yoluyla çalışanlar dahil) başvurularını çalıştıkları kuruma yapmalıdır.
Yurtdışında yaşayan vatandaşlar için başvurular, Türkiye’nin Büyükelçilikleri ve Konsoloslukları tarafından alınacaktır.
Ayrıca, yurtdışında yaşayanlar Türkiye'de bulundukları süre boyunca herhangi bir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezine başvurabileceklerdir.